Τάσος Τσατάλης

Η δύσκολη θέση της ΑΕΚ ενόψει play offs

Ο Τάσος Τσατάλης στο sportfm.gr για την διαχείριση μιας εξαιρετικά ευαίσθητης κατάστασης, που θα κληθεί να κάνει στο αμεσο μέλλον η Ένωση.

Η ΑΕΚ όπως και οι περισσότερες ΠΑΕ, έχει μείνει παρατηρητής στην υπόθεση πολυϊδιοκτησίας, που σημαδεύει την φετινή σεζόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και σίγουρα έχει και προεκτάσεις στην προηγούμενη.

Για μένα ήταν αναμενόμενο. Πρώτον γιατί η ΑΕΚ ιστορικά δεν έχει δείξει τάσεις, να ανοίγει εκείνη τέτοιες ιστορίες.

Δεύτερον, γιατί η επιθετικότητα του Ολυμπιακού στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν άφηνε περιθώρια να αναμειχθείς, χωρίς να δοθεί λαβή για κουβέντες για «μέτωπα», με στόχο τον ΠΑΟΚ.

Ωστόσο η υπόθεση αγγίζει άμεσα την ΑΕΚ. Από την μία, της δίνει την δυνατότητα να διεκδικήσει την δεύτερη θέση, στα play offs.

Από την άλλη όμως, μια ακραία ενέργεια παραβίασης της έννομης τάξης στο ποδόσφαιρο, δηλαδή η αλλαγή πλαισίου ποινών μεσούσης της σεζόν από την κυβέρνηση, φέρνει την ΑΕΚ στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να διεκδικήσει αυτή την δεύτερη θέση, από μια ομάδα που σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού όπως ίσχυαν για όλους στο ξεκίνημα αυτής της σεζόν, δεν θα έπρεπε καν να συμμετέχει στα play offs. Θα έπρεπε να έχει υποβιβαστεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ΑΕΚ, είναι προς το ίδιο της το κοινό. Μπορεί ως τώρα να μην έχει εκφραστεί κάποια δυναμική τάση μεταξύ των οπαδών της για συμμετοχή στην υπόθεση, αλλά τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν διαφορετικά στην συνέχεια.

Σκεφθείτε η ΑΕΚ να χάσει οριακά την δεύτερη θέση και σκεφθείτε τους οπαδούς της, να βλέπουν τον αντίπαλο να πανηγυρίζει, πόσο μάλλον να γίνεται και χρήση των γνωστών όρων περί «χάρτινης» κλπ.

Για τον ΑΕΚτζή που θα ξέρει πως ο συγκεκριμένος αντίπαλος συμμετέχει στα play offs με κυβερνητική τροπολογία, αυτό θα πηγαίνει πάρα πολύ και να μου το θυμηθείτε, δεν θα θέλει πολύ για να γυρίσει σε διαμαρτυρία για την στάση του συλλόγου.

Το θέμα θα είναι ακόμη πιο δύσκολο, αν στο διάστημα που θα ξεκινήσουν τα play offs, συντρέχουν ακόμη οι λόγοι που προκάλεσαν την τιμωρία των ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Κάτι εξαιρετικά πιθανό.

'Ηδη η επικοινωνία του Ολυμπιακού ...πετάει το γάντι ειδικά στην ΑΕΚ, για το αν θα υποστηρίξει το έννομο συμφέρον της ή θα δεχθεί να χάσει την ευκαιρία διεκδίκησης συμμετοχής στο Champions League, από μια ομάδα που σύμφωνα με τις αποφάσεις ενός ανεξάρτητου οργάνου και δύο πειθαρχικών επιτροπών του ποδοσφαίρου, έχει υποπέσει σε παράβαση.

Παράβαση που σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού που συμφώνησαν όλοι στο ξεκίνημα της σεζόν, έπρεπε να είχε φέρει τον υποβιβασμό.

Θεωρώ δεδομένο πως η στάση της ΑΕΚ δεν θα καθοριστεί από την επικοινωνιακή πίεση του Ολυμπιακού. Όπως θεωρώ και δεδομένο πως δεν υπάρχει διάθεση να ανοίξει το θέμα η πλευρά της Ένωσης.

Δεδομένο βέβαια θεωρώ επίσης πως στην θέση της ο ΠΑΟΚ θα το είχε κάνει ήδη, αρκετά πριν φτάσουμε στα play offs μάλιστα.

Θυμίζω, πως για τα δραματικά γεγονότα της 11ης Μαρτίου του 2018 στην Τούμπα, η ΑΕΚ δεν έκανε καμιά ενέργεια. Ο ΠΑΟΚ που ήταν που προσέφυγε για να του κατακυρωθεί το ματς και να τιμωρηθεί ως υπαίτια για την διακοπή η ΑΕΚ! Ακόμη και μετά από αυτό, η ΑΕΚ συμμετείχε στην διαδικασία μόνο για να υπερασπιστεί την θέση της, απέναντι στην ένσταση του ΠΑΟΚ.

Θα μου προκαλούσε λοιπόν μεγάλη έκπληξη να αλλάξει τώρα νοοτροπία η ΑΕΚ. Θεωρώ το πιο πιθανό πως δεν θα κάνει τίποτα και δεν ξέρω και προσωπικά αν θα ένιωθα άνετα αν κάτι τελικά έκανε.

Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχει και συναίσθηση πως αυτή η απόφαση δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη.

Κι αυτό θα γίνει ακόμη πιο έντονο, αν ο ψυχισμός του μέσου οπαδού της ΑΕΚ, που από την επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΟΚ την τελευταία διετία έχει πληγεί όσο ποτέ άλλοτε κι όσο από οποιονδήποτε άλλον αντίπαλο, προκληθεί ξανά σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ κερδίσει στα play offs την δεύτερη θέση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x